Premio Josep Pla de Novela

(En Catalan)

El Premio Josep Pla es un galardón literario español, que la editorial Destino concede desde 1968, a un texto en prosa escrito en lengua catalana, abierto a todos los géneros: novela, cuento, relato, libro de viajes, memorias, biografía, diario, etc. El nombre del premio rinde tributo a Josep Pla, considerado uno de los prosistas más importante de la literatura catalana contemporánea.

Es uno de los premios más prestigiosos que se conceden a la literatura en catalán. La entrega del premio tiene lugar cada 6 de enero, durante la noche del día de Reyes, en el hotel El Palace de Barcelona, donde se reúnen las más prestigiosas personalidades de la cultura catalana.


 Otorgado por: Ediciones Destino

Año de creación: 1968


Biografia

Jaume Clotet (Barcelona, 1974) és llicenciat en Periodisme per la UAB i en Història per la UB. Ha treballat i ha col·laborat per a diversos mitjans de comunicació (Avui, El Punt, Ara, Público, El Singular Digital, TV3, RAC1, COM Ràdio, Ona Catalana i ABC) i va ser corresponsal al País Basc entre els anys 2001 i 2003. També ha estat cap de premsa del Departament de Governació i subdirector de l’Agència Catalana de Notícies (ACN). És coautor de Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor) (2010) i de la novel·la Lliures o morts (Columna, 2012) i autor de diversos contes infantils editats per Estrella Polar i del llibre de no-ficció 50 moments imprescindibles de la història de Catalunya (Columna, 2014). Ha estat director del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar de la Generalitat de Catalunya i des del gener del 2016 és director general de comunicació de la Generalitat.

56 Edición Premio Josep Pla de Prosa (2024)

Sinopsis

Acre, Terra Santa, any 1291. Un grup de cavallers templers fugen de l’agonitzant Regne de Jerusalem. S’emporten el secret més ben guardat de la cristiandat. És vital que no caigui en mans dels infidels i que sigui custodiat en el lloc més segur del món.

Més de set segles després, l’enigma corre perill de ser desvelat i cal actuar sense dilació. Un monjo de Montserrat serà protagonista involuntari d’una aventura extraordinària que li canviarà la vida per sempre i que amenaça la basílica més sagrada dels catalans. Una guerra entre el bé i el mal en què tot està en joc, amb una batalla que no té vencedors ni vençuts però que pot posar en risc els fonaments de la mateixa Església catòlica.


Biografia

Gemma Ventura Farré (el Vendrell, 1990) és mestra de primària especialitzada en música. Des del 2015 treballa a la revista digital Catorze (Premi Nacional de Cultura), on escriu textos reflexius i manté converses profundes amb persones ben diferents: des d’escriptors i psicòlegs fins a pastors i músics. Ha escrit el Canta Gran de l’Auditori de Barcelona, ha col·laborat amb el Palau de la Música i ha posat lletra a diverses cançons. També dirigeix el festival de poesia La Balconada. La llei de l’hivern (Premi Josep Pla 2023) és la seva primera novel·la.

55 Edición Premio Josep Pla de Prosa (2023)

Sinopsis

Una noia vetlla el seu avi, i en la solitud absoluta té dues grans companyies: la de la memòria i la de la imaginació. Mentre els cirerers es despullen, la llei de l’hivern s’imposa recordant-nos que per renéixer cal deixar anar.

Amb un aire intimista i màgic, aquesta novel·la fa visible l’invisible: les persones que no hi són però que ens guien a cau d’orella, l’amor que fem existir quan necessitem que existeixi i la forma com suplim cada absència.



Biografia

Toni Cruanyes és editor i presentador del TeleNotícies Vespre de TV3. Llicenciat en Ciències Polítiques i Periodisme (UAB) ha estat corresponsal a Londres i París i enviat especial a Washington, L'Havana, Buenos Aires i Brussel·les, entre altres ciutats. Premi Josep Pla 2022 per la seva novel·la La vall de la llum. Va treballar al World Service de la BBC (1999-2003) i a la ràdio de Nacions Unides a Nova York (2004). Ha publicat Un antídot contra l'extrema dreta (premi Joan Fuster d'Assaig 2012), De Tony Blair a Zapatero. Una autòpsia de l'esquerra europea i El llarg adeu de Pinochet. Va ser director adjunt del diari Avui (2007-2009) i actualment col·labora a "El Suplement" de Catalunya Ràdio.

54 Edición Premio Josep Pla de Prosa (2022)

Sinopsis

Aquest llibre recorda la vida del meu avi, que és la història d’un temps, d’un país. És un homenatge a una generació sencera d’homes i dones que van sobreviure a una guerra quan eren nens i que ara han hagut de fer front a la pandèmia des de la residència geriàtrica. La compilació d’una vida que abraça gairebé la totalitat del segle xx m’ha portat per viaranys insòlits. He descobert secrets del meu avi, i també he entès millor algunes de les decisions que va prendre al llarg de la seva vida».

Toni Cruanyes s’allunya de la seva faceta més periodística per oferir-nos un retrat íntim, lúcid i precís. La Vall de la Llum, un poble de canyes, vent i fang, es desperta a la modernitat a través de les vivències amb què una família pagesa s’obre pas en un món que es transforma molt de pressa. Un relat verídic però escrit com una novel·la, amb un alt contingut dramàtic i evocador.

«Cinquanta-dos anys després que Teresa Pàmies guanyés el Premi Josep Pla amb Testament a Praga, tornem a gaudir amb una crònica destinada a ser la memòria viva d’uns fets extraordinaris.


Biografia

Maria Barbal nació en Tremp, Catalunya, en 1949. Estudió Filología Hispánica en la Universidad Central de Barcelona. 

Publicó su primera novela Pedra de tartera en 1985, que obtuvo el premio Joaquim Ruyra, le siguió los libros de relatos La mort de Teresa (1986) y Ulleres de Sol (1994), así como las novelas Mel i metzines (1990), Càmfora (1992), Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (2005) y Emma (2008), que le valieron los premios de la Crítica, Nacional de Literatura, Serra d'Or y el premi Jaume Fuster dels escriptors en llengua catalana.

Ha incursionado también en el género de narrativa juvenil y en el teatro: L'helicòpter (2000).

El conjunto de su trayectoria literaria ha sido reconocida con la Creu de Sant Jordi.

53 Edición Premio Josep Pla de Prosa (2021)

Sinopsis

Desde el momento en que se conocen, Elena y Armand desearán liberarse de todo lo que los atrapa y recuperar la alegría que solo somos capaces de sentir cuando experimentamos el momento presente. En el proceso, se darán cuenta de que tienen derecho a cambiar y a ver el mundo de manera distinta a como lo han visto durante años, a quererse a sí mismos y a concederse la libertad de vivir con plenitud.

Tándem es una historia sobre la felicidad, no la que nos promete un viaje maravilloso, ni la que sentimos al escuchar «te quiero», sino la que nos anima a pedalear acompañados y a disfrutar del paisaje.



52 Edición Premio Josep Pla de Prosa (2020)

Biografia

Licenmciada en Comunicación Audiovisual por la Universidad Ramon Llull , además de escritora, es profesora de la Escuela de Escritura del Ateneu Barcelonès y guionista de series de televisión. En el mundo de la televisión ha trabajado en proyectos diversos como El corazón de la ciudad , Ventdelplà , Infidels , Olor de colonia , El Príncipe o Merlín , entre otros. Anteriormente publicó la novela Las brujas de Viladrau (Ara Llibres) y Padre de familia busca ... (Al Revés). En 2016 ganó elPremio Carlomagno para el fomento de la lectura , con la obra Wolfgang (extraordinario) . Wolfgang, su novela más personal, es una novela juvenil protagonizada por un niño de once años, Wolfgang, con un coeficiente intelectual de 152, al que le gusta hacer lLicenciadaistas de cosas imposibles, conocer cómo se podría viajar a Neptuno y pensar que algún día se convertirá en un gran pianista , entre otras acciones. Después de Wolfgang (Columna, 2017), publicó su segunda novela juvenil, Juno (Fanbooks, 2018) que hace de altavoz de la soledad y la desesperanza de los menores tutelados, explicando la vida de una adolescente desamparada y enfado. En 2020 recibió el Premio Josep Pla por Pluja d'estels. .

52 Edición Premio Josep Pla de Novela 2020

Sinopsis

Un grup d’amics es reuneixen cinc anys després d’un tràgic accident en una casa al Cap de Creus, un lloc idíl·lic de cara al mar, amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels


Durant la trobada, es diverteixen i comparteixen confidències, però també afloren gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que els produeix un fet del passat encara sense resoldre.


Cap d’ells s’imagina com acabarà la nit. Una nit que els té reservada una darrera sorpresa.

«No podia assegurar si era aquí perquè el Nis l’hi havia demanat o perquè ella mateixa s’hi havia deixat arrossegar. El cas és que havia vingut. Feia dues setmanes. Amb dues maletes i un futur incert, seguint els passos de l’home que l’havia seduïda. “Allà serem feliços, Olívia, estarem bé. Tu confia en mi”, li havia repetit el Nis a cau d’orella.





Share by: